Het bureau is opgericht in 1993 en is deels gegroeid uit het Brusselse studiebureau Groep Structuur. Jos Leyssens werkte daar eerst als projectleider, later kreeg hij als hoofdprojectleider vanaf eind jaren '80 de kans om verschillende grote projecten te begeleiden (het Internationaal Congrescentrum ICC (nu Europees Parlement), de Belgacomtorens, de Heizelpaleizen 1, 12 en het auditorium van de Heizel, het waterzuiveringsstation Brussel-Zuid, het universitair ziekenhuis Mont-Godinne van de U.C.L. te Namen).
In 1993 werd met twee ingenieur-architecten Licence to Build geboren en een reeks diverse projecten werden volledig in eigen beheer gerealiseerd.
Vanaf de oprichting is het bureau onder leiding van Jos Leyssens en zijn echtgenote Herlinde gestaag gegroeid. Zowel uitdagende nieuwbouw als verbouw projecten bleven zich aandienen en het werd noodzakelijk om ook extra medewerkers aan te trekken. Steeds werd getracht om een evenwicht te bekomen tussen jong en oud (er). Intussen engageerde Jos zich ook intensief voor het beroepsleven. Voor de beroepsvereniging NAV groeide hij van provinciaal bestuurslid en provinciaal voorzitter uit tot nationaal voorzitter. Deze functie kreeg een einde toen Jos door zijn professionele collega's tot op de dag van vandaag tot voorzitter van de Orde van Architecten werd verkozen (eerste nationaal, nu provinciaal).
Door de drukke agenda, het toenemend aantal lopende projecten en de noodzaak aan hernieuwing werd eind 2006 een tandem gevormd met ir.arch. Geert Van Wesemael. Geert was vanaf 2003 als medewerker bij Licence to build gestart en doorgegroeid binnen het bureau. Vanaf 28 december 2006 wordt het bestaande architectenbureau 'interprofessioneel architectenatelier Licence to Build bvba' omgevormd tot Licence to Build Architects-Engineers bv bvba met Jos en Geert als zaakvoerders.
Deze nieuwe samenwerking was ook meteen de start van heel wat interne bijsturingen om de bouwheer nog professioneler te kunnen bijstaan en om onze visie nog beter tot uitvoering te brengen.
Een nieuw Logo, een doorgedreven huisstijl en een vernieuwde website moesten ons nog eenduidiger en duidelijker tonen binnen het bouwlandschap. En het gebruik van 3D-ondersteunde ontwerptechnieken moest ons de mogelijkheid geven om nog in nauwer contact met de bouwheer het project vorm te geven.
Deze vernieuwingen misten hun effect niet. Steeds meer bouwheren vonden de weg naar het bureau en daardoor groeide ook het aantal medewerkers aan tot een 15 tal in 2010.
In 2011 nam het bureau de beslissing om vol in te zetten op openbare aanbestedingen, met administratieve kandidatuurstellingen, maar evenzeer door deel te nemen aan intensieve architectuur wedstrijden.
Voor de wedstrijden binnen de scholenbouw ging het bureau een tijdelijk partnership aan met het gerenommeerde bureau AEDAS uit Londen. Een aantal belangrijke wedstrijden werden gewonnen. Deze samenwerking had dus zowel een positief effect op het werkvolume, als op de werkmethodiek en ontwerpkwaliteit. AEDAS bracht immers heel wat know-how mee.
De voorbije 5 jaar is Licence to Build dan ook uitgegroeid tot een team van een 30tal personen die met heel wat ervaring een 25 tal schoolprojecten in Vlaanderen ontwerpt en begeleidt.
Maar Licence to Build blijft haar roots trouw. Met de grootste zorg en met evenveel plezier en creativiteit worden private woonprojecten uitgewerkt. Een kleine verbouwing tot een strakke alleenstaande villa ligt nog dagelijks op de digitale tekenplank. Gewoon omdat we de directe relatie met de bouwheer zo belangrijk vinden.
En Licence to Build blijft verder vernieuwen. Een nieuwe website is daarvan opnieuw een element, maar ook de link met de sociale media wordt niet geschuwd. De structuur wordt doorgelicht en aangepast om nog sneller antwoord te kunnen bieden aan de snel veranderende bouwwereld en de toenemende eisen en wensen van de bouwheer en de overheid.
Licence to Build is Lid van de G-30, de 30 grootste architectenbureaus van België.